Patiënttevredenheidsonderzoek

De beste zorg voor onze patiënten. Dát is waar het voor ons elke dag om draait. De ontwikkelingen gaan snel en nieuwe innovaties volgen we op de voet. We staan dag en nacht voor onze patiënten klaar. Bij RAV IJsselland houden we onszelf graag de spiegel voor. We zijn een lerende organisatie en ervaringen van onze patiënten zijn voor ons van onmisbare waarde.

Rode, gele en groene kaartjes

Om de patiënttevredenheid te meten hebben we een gebruiksvriendelijk systeem ontwikkeld met rode, gele en groene kaartjes. Periodiek worden deze naar een representatieve steekgroep van patiënten gestuurd. De patiënt wordt gevraagd één van de kaartjes (al dan niet anoniem) terug te sturen: groen bij tevredenheid, geel als er verbetering mogelijk is en rood bij ontevredenheid. Op het kaartje is ruimte voor een korte toelichting.

Doeltreffende manier om patiënttevredenheid te meten

Gerard Berendschot is initiatiefnemer van dit kaartjes-systeem: "De mate van tevredenheid van patiënten is voor ons de kern van onze dienstverlening. Het is mooi om te zien dat we met dit systeem een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier hebben gevonden om deze tevredenheid te meten. We hebben een respons van ruim 30%. Intern wordt het ook goed ontvangen. Het betreffende ambulanceteam ontvangt persoonlijk de feedback en trekt daar lering uit. Het systeem draagt op deze manier écht bij aan de patiënttevredenheid. Leuk om nog even te vermelden: van alle kaartjes die we terug hebben gekregen is de groene stapel overweldigend groot!"

'De mate van tevredenheid van patiënten is voor ons de kern van onze dienstverlening' 

Situatie volledig onder controle

Alistair Critchell sluit zich hier volledig bij aan. Zijn schoonvader werd vorig jaar met een maagbloeding naar het ziekenhuis gebracht. "Het was een hele moeilijke situatie. Mijn schoonmoeder, vrouw en zoon waren op dat moment thuis en schrokken enorm toen mijn schoonvader veel bloed verloor. De ambulance was er zó snel. Het ambulanceteam had alles volledig onder controle, waren zo kalm en professioneel, we vinden dat heel indrukwekkend. We hadden veel vertouwen in ze, met mijn schoonvader en schoonmoeder spraken ze Engels omdat hij niet goed Nederlands spreekt en ze waren erg meelevend. Het had niet beter gekund wat ons betreft. We hebben daarom als bedankje een mooie taart gestuurd. En gelukkig is mijn schoonvader inmiddels weer helemaal gezond!"

'Het ambulanceteam had alles volledig onder controle, ze waren zo kalm en professioneel, we vinden dat heel indrukwekkend'

Brede Kwaliteitsmeting

Naast het gebruik van de gekleurde kaarten wordt ook op bredere schaal onderzoek gedaan naar de kwaliteit van zorg vanuit patiëntenperspectief. Dit gebeurt onder regie van de branchevereniging Ambulancezorg Nederland (AZN). Door periodiek landelijk te meten krijgen we een goed beeld van de kwaliteit van de ambulancezorg in het algemeen en de kwaliteit in onze regio IJsselland ten opzichte van het geheel. Zo kunnen we ook op dat niveau weer van elkaar leren.

Doet u ook mee?

Wilt u uw ervaring met ons delen? Neem dan contact met ons op. Alvast bedankt voor uw moeite!

Meer informatie…